Скасування рішення нотаріуса про накладення арешту на нерухоме майно яке було накладено за підробленим рішенням суду.

by Євген Лукашенко

Одного дня Ви раптово з'ясували для себе, що на нерухоме майно, що є у Вашій власності нотаріусом накладено арешт та внесено відомості в реєстр обтяжень нерухомого майна.
Накладений арешт може мати якісь підстави, а також не поодинокі випадки коли нотаріуси вносять відомості про арешт нерухомого майна до відповідних реєстрів на підставі підроблених рішень судів. Як раз про такий випадок давайте обговоримо. Як діяти коли Ви дізнались, що на Ваше майно накладено арешт нотаріусом?
Перш за все Вам потрібно отримати витяг з реєстру обтяжень нерухомого майна та вияснити на підставі чого були внесені відомості до реєстру. Зазвичай цими підставами є рішення чи ухвала суду. Рішено доцільно перевірити у реєстрі судових рішень 
http://www.reyestr.court.gov.ua/Page/1 та з'ясувати чи воно внесено в реєстр, у випадку відсутності вказаного рішення в реєстрі є обгрунтовані підстави вважати, що рішення сфальсифіковане. Тому необхідно звернутись до суду який зазначено в ухвалі про накладення арешту та отримати наступну інформацію:

- завірену належним чином копію ухвали суду про накладення арешту;
- інформацію чи звертався нотаріус до суду з метою перевірки законності ухвали суду.
При отриманні відомостей з суду про те, що такого рішення судом не виносилось, справи не існувало на дату внесення відомостей до реєстру та нотаріус не звертався до суду з письмовим запитом про  перевірку законості рішення суду Ви маєте право на  звернення до окружного адмінстративного суду за місцем знаходження нерухомого майна для оскарження незаконних дій нотаріуса та скасування арешту майна. 
Описана вище ситуація виглядає фантастичною але трапилась в адвокатській практиці.  Детальніше із фабулою справи та змістом рішенням суду Ви можете ознайомитись за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74542808.