Як оформити право власності на спадкове майно у випадку відсутності правовстановлюючих документів?

by Євген Лукашенко

Нерідко жителі України, міста Києва зустрічаються з проблемою з оформленням права власності на спадкове майно у випадку відсутності правовстановлюючих документів таких як: свідоцтво про право власності на нерухоме майно, землю чи інше. Яким чином можна оформити право власності у випадку коли документи на спадкове майно втрачені (загублені, викрадені)? 
Впершу чергу це звернутись за дублікатом правовстановлюючого документа, у випадку неможливості його отримати Вам необхідно буде звернутись до суду.

Відповідно до п. 4.18 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України встановлює, що за відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз’яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.
Відповідно до ст. 392 Цивільного Кодексу України, позов про визнання права власності може бути пред'явлений, якщо це право оскаржується або не визнається іншою особою, а також у разі втрати власником документа, який засвідчує його право власності. Це означає, що позови про визнання за спадкодавцем права власності на майно також можуть бути задоволені судом за наявності належних доказів.

Для подання позовної заяви "Про визнання права власності на спадкове майно" до суду необхідно зібрати наступні документи:

1. Звернутись до нотаріуса в термін до 6 місяців з заявою про прийняття спадщини та отримати  відмову у вчиненні нотаріальної дії в зв'язку із відсутністю

правовстановлюючих документів на спадкове майно та подати копію до суду;
2. Копію паспорта спадкоємців;
3. Копія технічного паспорта на будинок, квартиру;
4. Копія свідоцтва про смерть спадкодавця;
5. Копія документів, що підтверджують прийняття спадщини (копія домової книги, копія заяви про прийняття спадщини, виписку з реєстру спадкових справ);
6. Оцінку вартості спадкового майна;
7. Квитанцію про сплату судового збору.

Відповідачем у справі виступає орган місцевого самоврядування або той орган який видав правовстановлюючий документ на спадкове майно.
Ознайомитись із позитивною судовою практикою в позовах "Про визнання права власності на майно  в зв'язку із відсутністю правовстановлюючого документа на спадкове майно" Ви можете в рішенні Вінницького міського суду від 29.06.2016 року.