Як розірвати договір довічного утримання?

by Євген Лукашенко

Договір довічного утримання - це альтернатива договору купівлі-продажу.  За договором довічно утримання одна сторона передає у власність іншій стороні квартиру, а інша сторона зобов`язується утримувати відчужувача довічно. Наприклад надавати щомісячно матеріально допомогу в грошовому еквіваленті, купувати ліки, оплачувати комунальні платежі.
Не поодинокі випадки коли сторона на користь якої передано майно не виконує умови договору довічного утримання, а в деяких випадках може обмежувати доступ до квартири. Яким чином можна розірвати договір довічного утримання? Звісно перший і найлегший шлях це розірвати договір за домовленістю сторін. Для цього потрібно звернутись до нотаріуса та подати спільну заяву про розірвання договору довічного утримання.
У випадку коли набувач не бажає добровільно врегулювати спір, залишається єдиний вихід - звернення до суду із  позовною заявою про розірвання договору довічного утримання. 

Які докази можуть бути використані в суді для доведення факту не належного виконання набувачем умов договору? 

До цих доказів можна віднести:
- показання свідків;
- квитанції про заборгованість з оплати комунальних  платежів;
- показання медичних працівників;
- звернення в поліцію;
- показання в суді позивача.

Слід пам`ятати що справи підсудні судам за місцем розташування нерухомого майна. Наприклад, якщо квартира знаходиться в Шевченківському районі м. Києва та справа підсудна Шевченківському районному суду міста Києва.
Після  ухвалення рішення по справі про розірвання договору довічного утримання слід отримати рішення суду та подати до нотаріуса який посвідчував договір довічного утримання для повернення у власність квартири (будинку). 
Представляючи інтереси клієнта у справі за  позовом "Про  розірвання договору довічного утримання", рішенням суду позовні вимоги були задоволені та розірвано договір довічного утримання, а квартиру повернуто у власність клієнту.